نوع بازی در کودکی شخصیت بزرگسالی را شکل می‌دهد

مشاور دانشگاه علوم پزشکی ایلام در گفت‌وگو با سینا:

علی رحمانی کارشناس‌ارشد روانشناسی بالینی گفت: بازی به انتخاب کودک و به دور از اجبار بزرگسالان است، به همین دلیل فرصتی برای بیان احساسات و استعدادهای ذاتی او به حساب می‌آید که نوع آن در شکل‌گیری شخصیتی کودک در ابعاد اجتماعی، عاطفی و ذهنی بسیار موثر خواهد بود.

باید به رشد شخصیت کودک در ابعاد اجتماعی، عاطفی و ذهنی توجه ویژه‌ای شود، در حقیقت پرورش امروز شخصیت کودک به منزله نهادن پایه‌های اصلی شخصیت او در آینده است و در این بین بازی یکی از موثرترین و پرمعناترین راه‌های تربیتی برای پرورش شخصیت کودک است.

این متخصص روانشناسی با اشاره به مولفه‌های موثر در تعیین نوع بازی کودک اذعان داشت:

نوع بازی کودک علاوه بر این‌که تابع فرهنگ خانوادگی کودک است، به عواملی نظیر وضعیت جسمانی و جنسی کودک هم وابسته است.

رحمانی، در پاسخ به چگونگی تأثیر بازی در رشد اجتماعی، عاطفی و ذهنی کودک گفت: درباره رشد اجتماعی کودکی که در بازی از عنصر همانندسازی با بزرگسال استفاده کرده و نقش بزرگسالان را در بازی خود تکرار می‌کند، درحقیقت برای پذیرش مسئولیت‌های اجتماعی آینده در حال تمرین است.

 


وی افزود: بازی بهترین فرصت را برای پرورش ذهن، شخصیت و رفتار کودک ایجاد می‌کند.

بازی فرصتی برای کسب مهارت ذهنی و جسمی


این متخصص روانشناسی با اشاره به تأثیر نوع بازی در رشد جسمی کودک تصریح کرد: بازی باید به گونه‌ای هدفمند انتخاب و به کودک آموزش داده شود که در نتیجه آن هماهنگی بین اعضا و جوارح مختلف بدنش ایجاد شود و مهارت ذهنی، جسمی کسب کند.

وی در ادامه افزود: کودک در حین بازی احساساتی نظیر ترس، شادی، غم یا برتری‌جویی را بروز می‌دهد که در رشد عاطفی کودکی بسیار تأثیرگذار خواهد بود.سلامت و مهر

رحمانی، در ادامه گفت: کودک با توجه به ویژگی‌های محل زندگی و محدودیت‌هایش و بنا بر توان جسمی و بهره هوشی خود بازی را انتخاب می‌کند.

این متخصص روانشناسی درباره بازی تقلیدی کودکان عنوان کرد: در سنین یک تا سه سالگی بیشتر بازی کودکان جنبه تقلیدی دارد، به این صورت که آداب معاشرت، نوع غذا خوردن، نوع لباس پوشیدن بزرگسالان را در بازی‌های خود تقلید و تکرار می‌کند.

رحمانی، با اشاره به اینکه بعضی از بازی‌های کودک در دسته نمادی قرار می‌گیرند، اذعان داشت: در این نوع از بازی‌ها که نقطه اوج آن در سن هشت سالگی است، به عنوان مثال کودک با وسیله‌ای شبیه‌ به فرمان ماشین در خانه شروع به رانندگی می‌کند.

بازی کودک به معنای بیان احساسات و استعدادهای کودک است
وی در ادامه گفت: بازی تخیلی بیشتر مختص کودکان بزرگ‌تر است که با استفاده از قدرت ذهن خیال‌پردازی کرده و با بازسازی فضای بازی را در ذهن خلاق خود شروع به بازی می‌کنند.

رحمانی، در پایان خاطرنشان کرد: روانشناسان معتقدند که کودک از طریق بازی احساسات و استعدادهای خود را بیان می‌کند و با توجه به اینکه به اختیار خود به بازی مبادرت می‌ورزد به رشد شخصیتی و جسمی خوبی دست می‌یابد.

 

کودک در هر سن به چه نوع بازی نیاز دارد؟

رشد جسمی و فکری کودک از همان دوران جنینی آغاز می شود و تا سن بلوغ به اوج خود می رسد. در هر مرحله از دوران سنی کودک در بخش خاصی رشد دارد ، برای مثال حواس پنج گانه در سنین زیر یک سال در کودک تکامل می یابد. والدین میتوانند با بازی کردن با کودکشان امر رشد را در او سریع تر و بهبود بخشند.


از تولد تا 4 ماهگی


برای کودک کتاب قصه بخوانید. برای او شکلک در بیاورید. بدنش را قلقلک بدهید. به آرامی اشیایی مانند یک جغجغه با رنگ درخشان را در برابر چشم‌های نوزاد حرکت بدهید. ترانه‌های ساده و لالایی‌ها با عبارت‌های تکرارشونده برای او بخوانید. هر کاری که خودتان و نوزادتان انجام می‌دهد را برای او تعریف کنید. به عنوان نمونه «خب حالا می‌ریم سوار ماشین بشیم؛ تو رو میذارم توی صندلیت؛ مامان داره میاد توی ماشین.»

از 4 تا 6 ماهگی


به کودک کمک کنید حیوانات پرشده را در بغل بگیرد. چیزهایی مانند قطعات پلاستیکی را روی هم بگذارید و اجازه بدهید کودک به آنها ضربه بزند و به همشان بریزد. موسیقی‌هایی با ریتم‌های متفاوت برای کودک پخش کنید، به کودکتان کتاب‌ قصه‌های دارای تصاویر رنگارنگ درخشان نشان دهید. بگذارید کودک اشیا با کیفیت‌های متفاوت را حس کند.سلامت و مهر

از 6 تا 18 ماهگی


با کودکتان چهره به چهره صحبت کنید تا او بتواند بین صداها و کلمات ارتباط برقرار کند. به افراد و اشیای آشنا اشاره کنید و نام آنها را تکرار کنید. آوازهایی با جملات تکراری و حرکت‌های دست برای کودک بخوانید. با او قایم‌باشک بازی کنید.

از 18 تا 24 ماهگی


بازی‌های ساده‌ برای بازشناسی اشیا را با کودک انجام دهید. به عنوان نمونه «ماشین زرد یا گل قرمز را پیدا کن»، یا 3 شیء را جلوی کودک بگذارید و به او بگویید که یکی از آنها که مشخصاتی معین دارد را به شما بدهد. تا حد امکان به طور مستقیم با کودک صحبت کنید. کودکتان را با وسایل نوشتن مانند مداد شمعی و کاغذ آشنا کنید. هنگامی که برای کودکتان کتاب قصه می‌خوانید از او سوال‌های «کجا و چی» بپرسید. کودک را تشویق کنید با اسباب‌بازی‌های محبوب خودش یک بازی ابداع کند.

از 24 تا 36 ماهگی


هنگامی که کودکتان مهارت‌های حرکتی را می‌آموزد او را تشویق کنید. تخیل کودک را با تشویق او به پیداکردن شیوه‌های جدید برای استفاده از اسباب‌بازی‌ها تحریک کنید. به کودکتان کمک کنید تا فعالیت‌های «زندگی واقعی» را به صورت بازی درآورد. به عنوان نمونه وانمود کند که دارد با تلفن صحبت می‌کند،‌ ماشین می‌راند،‌ به میهمانان چای تعارف می‌کند و مانند اینها.

هنگام خواندن کتاب قصه با پرسیدن سوالاتی کودکتان را هم وارد داستان کنید. هنگامی که برای کودک کتاب می‌خوانید توجه او را به کلمات جلب کنید. کودک را تشویق کنید کلمات روی صفحه کتاب یا صداهای آنها را با تصاویر آنها ربط دهد.

از 3 تا 5 سالگی


سهیم شدن چیزها با دیگران را با نشان دادن مثال‌ها به کودک آموزش دهید. بازی‌های صفحه‌ای ساده را برای تقویت یادگیری قواعد و مهارت‌ها با کودک انجام دهید. تماشای تلویزیون را به یک تا دو ساعت در روز محدود کنید و هنگام تماشای تلویزیون کنار کودکتان باشید تا او را هم به فعالیت و تعامل با برنامه‌ها وادارید و او را از صورت یک تماشاچی منفعل خارج کنید.

هنگامی که کودک بیشتر رشد می‌کند، می‌توانید گزینه‌های ساده‌ای مانند خواندن کتاب قصه یا جور کردن پازل را به او ارائه دهید. کلمه «نه» را هر چقدر می‌توانید کمتر به کار ببرید و حس جست‌وجو و کنجکاوی کودک را تشویق کنید. به کودکتان احترام بگذارید و به حضور او توجه نشان دهید و هنگامی که کودک سعی دارد تجربه‌های تازه‌اش را توضیح دهد، از خود صبر نشان دهید. هر روز زمانی را به نشستن در کنار کودکتان و بحث کردن با او در مورد کارهایی که در طول آن روز انجام داده است، ‌اختصاص دهید و او را تشویق کنید که به جست‌وجوی تجربه‌های جدید بپردازد و آنها را برای شما توضیح دهد.

سینا نیوز

http://www.hidoctor.ir

salamatomehr

دیدگاه خود را بیان کنید



نظرسنجی