استعداديابي :انتخاب بهترينها، پيش بيني موفقيتها
با پیکرسنجی و استعدادیابی میتوان از هدر رفت عمر ورزشی و هزینههای جاری فرد جلوگیری کرد.
استعدادیابی علمی نوین در عرصه جهان است، که در هر کشور و جامعهای پایه و اساس خاص خود را داشته و به طبع در ایران نیز با توجه به اهمیت آن در حال توسعه و پیشرفت است. در استعداد یابی ورزشی استفاده از ابزارهای علمی دقیق و پیشرفته اهمیت بسزایی دارد. همچنین مقایسه نتایج با داده های بومی و توجه به ویژگی های قومیتی و جغرافیایی امری ضروری می باشد. در پکیج استعدادیابی، از تکنولوژی روز دنیا در کنار داده های بومی استفاده می شود. بررسی و سنجش ویژگیهای جسمی و روانشناختی ورزشی در کنار یکدیگر، ویژگی منحصر به فرد پکیج استعداد یابی می باشد
کشورهای موفق در رقابت های بزرگ ورزشی همچون المپیک از سنین پایه کار استعدادیابی را انجام می دهند.
در روش سیستماتیک استعدادیابی،آزمونها و آزمایشهای علمی متفاوتی برای تشخیص استعداد در افراد به کار می رود كه این آزمونها برای اندازهگیری استعدادهای پایه در زمینه های گوناگون می باشند. از این رو معیارهای استعدادیابی مختلفی همچون ویژگی های پیکر سنجی ،ویژگی های فیزیولوژیک ،ویژگی های روانشناختی ،ویژگی های حرکتی و ... برای یافتن استعداد ورزشی افراد لازم است.
پیکر سنجی ارزانترین و علمیترین راه استعدادیابی جسمانی در ورزش است، که در آن با شناسایی افراد مستعد در یک رشته خاص ورزشی میتوان از آنها به عنوان سرمایههای ورزشی کشور یاد کرد.
مفهوم پیکرشناسی
پیکر سنجی بررسی و مطالعه ابعاد، شکل، ترکیب، تاثیرات بلوغ و عملکرد بدن انسان برای استفاده، مقایسه و دستهبندیهای انسان شناختی است که شامل اندازهگیریهای بدن(قد، وزن، طول، پهناها، محیطها، درصد چربی، تیپبدنی) میباشد.
دانش پیکرشناسی قدمتی بسیار طولانی دارد. چرا که در پیکرشناسی قد و وزن به عنوان دو متغیر بسیار ساده قرنهاست که اندازه گیری می شود. اماامروزه در پیکرشناسی نوین با استفاده از اندازه گیری های دقیق و امکانات نرم افزاری موجود کاربردهای فراوانی برای این دانش وجود دارد.
کاربردهای دانش پیکرشناسی
دانشمندان علوم ورزشی، پزشکان و متخصصین از فنون مختلف پیکرسنجی در امور مهمی چون کشف استعدادهای ورزشی، سنجش ترکیببدن، سنجش نتیجه تمرینات و قابلیتهای جسمانی سود میبردند.
یکی از مهمترین کابردهای پیکرسنجی در ورزش، تعیین سوماتوتایپ یا نوع بدن و انتخاب افراد مناسب برای ورزشهای اختصاصی است .سوماتوتايپ داراي 3 جزء اندرمرفي(چاق پيكري) ، مزومرفي (عضلات پيكري) ، اكتومرفي(لاغرپيكري)است.
تيپ بدني افراد مختلف تركبي از اين 3 جزءبوده و به اين ترتيب افراد مختلف،فرمولهاي تيپبدني متفاوتي خواهند داشت. نوع و تركيب بدني افراد يك ويژگي عمدتا ژنتيكي است كه از والدين به فرزندان به ارث ميرسد و با دانش پيكرشناسي ميتوان فرمول بدني افراد و ميزان تطابق آنها را با ورزشهاي مختلف تعيين كرد.
|